Osaava Kainuu -koulutuspäivän "osaamisen jakaminen" teema herätti päivän aikana paljon keskustelua. Tämä postaus on yksi aivoitus ja sen tavoitteena on herättää ideatasolla ajatusta siitä, miten voisimme tukea opettajia uuden OPSn sisältöjen haltuun ottamiseen ja edistää innostusta koulujen toimintakulttuurin uudistamiseen.
Uusi OPS on otettu Kajaanissa ja Kainuussa lukuvuoden alkumetreillä hyvin haltuun mutta tulevaisuus ja käytäntö asettavat opettajille paljon uusia haasteita ja osaamisen kehittämisen tarpeita. Opetuksen eheyttäminen, ilmiöt, digitaaliset oppimisympäristöt, arviointi, osallisuus, opettajan rooli, perustaitojen opettaminen, yrittäjyys- / yritteliäisyyskasvatus, toiminnalliset työtavat, liikkuva koulu - muutamia mainiten.
![]() |
Kajaanin perusopetuksen ops-tiekartta (klikkaa kuva suuremmaksi) |
![]() |
Lappeenrannan kaupungin ops-tiekartta (klikkaa kuva suuremmaksi) |
Lappeenrannan kaupunki on tehnyt hienon tiekartan niin opettajille kuin perheille uuden opetussuunnitelman tuomasta muutoksesta koulujen arkeen. Myös Kajaaniin laadittiin vastaava paikallinen kartta Lappeenrannan hienoa ideaa lainaten. Vastaava idea opettajuudelta edellyttävään muutokseen voisi tukea opettajuuden ja koulujen toimintakulttuurin kehittämistä uuden opetussuunnitelman asettamassa suunnassa. Puhuisin uuden opettajuuden tiekartasta tai OPSin johtotähtien tähtikartasta, jossa yhteen "A4:seen" on tiivistetty OPSn näkökulmasta keskeiset pedagogiset muutostekijät ja määritetty näiden muutostekijöiden ideaalitaso ja lähtötaso, joka tulisi vähintään toteutua opetuksessa yksittäisen luokan tai koulun näkökulmasta.
Tasoajattelu, ketään kategorisoimatta, voisi olla opettajuuden ja täydennyskoulutuksen tarpeen arvioinnin näkökulmasta toimiva ratkaisu. Olemme määrittäneet Kajaanissa esimerkiksi digitalisaation osalta tietyn kolmiportaisuuden toiminnallisesti ja myös opettajien täydennyskoulutuksen liittyen: kuljetaan rajoitetusta ja oppikirjaan sidotusta tiedosta sekä vastaanottavasta toiminnasta kohti avointa ja ilmiölähtöistä tietoa ja toimintaa (ks. Kohti uutta luovaa ja oppimista rakastavaa tulevaisuuden koulua - opettajan TVT:n kehityksen portaat ; Maakunnallinen opettajien tvt-koulutuksen suunnitelma). Tähtikartan portailla määritettäisiin, mitä milläkin portaan tasolla tapahtuu tai toimitaan opetuksen toteuttamisen näkökulmasta. Voidaan kysyä esimerkiksi, mitä on osallisuus opetuksessa? Mitä se on parhaimmillaan koulun arjessa? Mitä sen tulisi olla vähintään? Millaisina käytänteinä osallisuus ilmenee eri tasoillaan toteutuessaan? Tällaisen "tähtikartan" avulla voitaisiin selkeyttää kouluille se, mikä koulujen toimintakulttuurin uudistuksessa on keskeistä ja ennen kaikkea sitä, mitä opettajilta odotetaan oman toimintansa kehittämiseksi. Jokainen taso pitäisi ymmärtää yhtä tärkeäksi. Oleellista on, että jokainen opettaja ja koulu tiedostavat tekevän työtään yhteisessä suunnassa, kokevat olevansa ja tietävät olevansa tärkeä osa yhteistä tavoitetta. Havaittaisiin, että pienikin on suurta ja jokaisella on takuulla taito toteuttaa opetussuunnitelman tavoitteita. Jokainen opettaja pystyisi lisäksi hahmottamaan karkealla tasolla oman osaamisensa suhteessa tavoitteeseen ja tiedostaa, millä alueilla meillä itse kullakin olisi kehittämisen tarvetta. Toisaalta koulussa olevaa monipuolista osaamista voitaisiin hyödyntää tietoisesti toimintakulttuurin uudistamisessa. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea.
![]() |
Uuden OPSn tähtikartta (klikkaa kuva suuremmaksi) |
Linkkejä
Turun yrittäjyyspolku
Martti Hellström, Respect! Lappeenranta on tehnyt ops-oppaan vanhemmille
EDU.fi -sivusto (osallisuus, yrittäjyys, toimintakulttuuri, aihekokonaisuudet, globaalikasvatus...)
POPLI - kolme esimerkkiä koulupäivän liikunnallistamisesta
UKK-instituutti, koulupäivän liikunnallistaminen
Kari Uusikylä, Arvoisa opetushallituksen uusi pääjohtaja!
OPH, OPS-työn tiekartta
Lappeenrannan OPS - Pureudu opetukseen
Opefi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti